Feynman - çizgi roman - yayında!

FEYNMAN - çizgi roman



Hep aklımın köşesinde duran, Feynman çizgi romanını çevirme işini 2 sene önce Bonn'da tamamlamıştım. 

Müjde! Fırından yeni çıkmış @alfakitap.

Mutlu ve fizik dolu yıllar...


Jim Ottaviani ve Leland Myrick'e sevgiler...




ÖNSÖZ \ EKLER VE NOTLAR

ELİNİZDEKİ ÇİZGİ ROMAN RICHARD FEYNMAN'IN BİRBİRİNDEN EĞLENCELİ MACERALARI VE ANILARINI, ONUN KENDİ EŞSİZ TARZI İLE ANLATARAK, ÇOCUK, GENÇ, YETİŞKİN HERKESE, BİLİMSEL METODUN AKADEMİDE VE GÜNLÜK YAŞANTIDA UYGULANMASI KONUSUNDA ETKİLEYİCİ İPUÇLARI VERMEKTE. ASLINDA FEYNMAN'IN KENDİ KİTAPLARI VE VERDİĞİ DERSLERDE DE ONUN BU HİKAYECİLİĞİ, ASIL AMACINI BU KADAR ETKİLİ BİR ŞEKİLDE UYGULAMASINI SAĞLAYAN ÖNEMLİ BİR DETAY. BU KİTAPTA DA YER YER İŞİN İÇİNE GİREREK QED VE BAZI TEMEL FİZİK SORULARINA DERİN BİR ANLAYIŞ GELİŞTİRMEMİZİ SAĞLAYABİLECEK YOLLARIN OLASILIKLARINI KEŞFETMEKTEYİZ. FEYNMAN İLE DOĞANIN BİR KÖŞESİNDE OTURMUŞ HAYAL GÜCÜMÜZÜ DAHA ÜST DÜZEY BİR ANLAYIŞA ULAŞABİLMEK İÇİN UFUKLARA UZATIRKEN, ONUN GÜZELLİKLERİNİN ÖNÜMÜZE SERİLİDİĞİNİ GÖRÜRÜZ. DOĞAYI GÖZLEMLERKEN KARŞILAŞTIĞIMIZ FENOMENLERİ AÇIKLAMAK İÇİN UYGULADIĞIMIZ BİLİMSEL YÖNTEMLER, TEORİLERİ ÇOĞU ZAMAN İÇİNDEN ÇIKILAMAZ MATEMATİKSEL YAPITLAR HALİNE GETİRİR, Kİ BUNDA BİR SORUN DA YOKTUR. AMA DOĞADAN ESİNLENEREK, MİKRO VE MAKRO EVRENDEKİ TÜM FİZİK YASALARINI ARAŞTIRIRKEN BAŞVURDUĞUMUZ GÖRSELLEŞTİRME VE EN SADE ANLAYIŞI GELİŞTİRME ARAYIŞI, BU FENOMENLERİ ÇÖZMEMİZDE FEYNMAN'IN DA YAPTIĞI GİBİ BİZLERE FAYDA SAĞLAYABİLİR. FEYNMAN VE MESLEKTAŞLARI BİZLERE SİHİRLİ SAYIYI SUNDULAR, 137 'DE 1 OLAN BİR OLAYI ANLAMLANDIRMA ÇABASIYDI BU. BİR FİZİKÇİ OLARAK BEN DE SİZLERE SÖYLEYEYİM,

 

"HALA YENİ FİKİRLERE İHTİYAÇ VAR..."

 

BURAK CEM COŞKUN

BONN, 2019

ÇEVİRMENİN NOTLARI

 

    Feynman'ın gitmeyi kafasına koyduğu ve hayatında önemli bir yere sahip olan güney Sibirya şehri Tuva, Türk tarihinin gizili kalmış şehirleri arasındadır. Sibirya bölgesindeki en yoğun Türk kökenli nüfus Tuva'da yer almaktadır. Başkent Kızıl'da eski Türk tarihine ait sayısız malzeme, yazıt, kalıntı bulunmaktadır. Tuva'daki yer isimlerinin çoğu Türkçe olmakla birlikte bazı ailelerin günümüz İstanbul-lehçesi ile Türkçe konuştukları ve geleneklerini korumaya çalıştıkları bilinmektedir. Tuva Halk Cumhuriyeti demokratik yapılanması 1944'e kadar bağımsızlığını korumuştur.

    Feynman "Tuva'nın iki Amerikalı dostu" organizyonunu kendince kurmuş, ve arkadaşı Ralph Leighton ile başlarından geçen Tuva merkezli birbirinden ilginç olayları Leighton ,"Tuva or Bust" adlı kitabında anlatmıştır. Kendisi hiç gidemese de kızı Michelle Feynman 21 sene sonra Tuva tarafından kabul edilmiş ve BBC'ye bir röportaj vermiştir.

    Vişisuaz – VİCHYSSOISE -  bir İtalyan pırasa & patates çorbasıdır.

    QED DERSLERİ

    Bu dersler Yeni Zellanda'da Auckland Üniversitesinde, 1979 yılı Sir Douglas Robb dersleri kapsamında verilmiştir. Video olarak kayıt edilen derslere aşağıdaki linklerden ulaşılabilir. Bu dersin içerikleri daha sonra 1985 yılında Feynman tarafından  “QED – The Strange Theory of Light and Matter,” olarak kitaplaştırılmış ve ilk defa 1993 yılında Pan yayıncılık tarafından basılmış, güncellenmiş versiyonları ile R. Ömür Akyüz tarafından Türçeleştirilerek "Kuantum Elektrodinamiği- KEDİ : Işık ve maddenin tuhaf kuramı " olarak okuyucuya sunulmuştur.

Bkz.

http://www.feynman.com/science/qed-lectures-in-new-zealand/ www.vega.org.uk/video/subseries/8

    Challenger mekiğinin katı yakıt iticilerinde gaz çıkışını engelleyen kauçuk contalar O-ring olarak adlandırılır.

    İdiosenkrazik teori, tuhaf,beklenmedik ve başkaları üzerinde açıklanamayan etkileri olan teori anlamında kullanılmıştır.


NOT: 

Jim Ottaviani'nin bazı bölümler hakkında güncellemeler yaptığı ve düzeltmeleri listelediği sayfasını çizgi-romanı okuduktan sonra inceleyebilirsiniz;

Feynman (gt-labs.com)


Kitap linki;

Alfa Kitap Feynman


Feynman raflarda !! 




GAZETE KADİKÖY YAZISI

Kültür ‘fizik’ sevenlere… | Uğur VARDAN (gazetekadikoy.com.tr)









Comments